Extra sok cégalapítás 2021-ben!

Közzétéve:

Extra sok cégalapítás 2021-ben!

Idén is folytatódik a cégalapítások és vállalkozás indítások számának növekedése. Sok éves rekord dőlt meg: 3 egymást követő hónapban is 3000 felett volt a cégalapítások száma. A hatalmas vállalkozási kedv az egyéni vállalkozások számában is megmutatkozik. Ezeken kívül a működő cégek összetételében is megfigyelhetőek átrendeződések.

A cégalapítások idén nagy lendületet vettek. Utoljára 2011-ben fordult elő, hogy 3 hónapon keresztül 3000 felett maradjon a cég alapítások száma. Májusban ez az eszméletlen lendület mérséklődött, de az alapult 2623 társas vállalkozás még így is 9%-os növekedést jelent a tavalyi átlagokhoz képest. Jelenleg 524.000 társas vállalkozás van bejegyezve hazánkban. Sajnálatos módon lassan másfél évtizede folyamatosan csökkennek a fiatal vállalkozások túlélési esélyei. Az induló vállalkozások csupán 70% éri meg az 5 éves kort, és csak 46%, aki ezen felül még 5 évig fennmarad. A cégadatbázis szerint jelenleg a társas vállalkozások 24%-a működik legalább 20 éve. A világjárvány következtében kihirdetett veszélyhelyzet idejére a kormány szüneteltette a kényszertörléseket, így a cégtörlések száma évek óta nem volt ilyen alacsony. Előző hónapban csak 1371 cég szűnt meg. Ezen rendelkezés feloldásával cégtörlési hullámra számítanak a szakértők.

A cégalapítások és megszűnések hatására a társas vállalkozások összetétele is megváltozott. Sokan pozitívan értékelik, hogy 3.300-ra csökkent azon cégek száma, melyek közvetlen tulajdonosi körében megtalálható valamely offshore cégek gyűjtőhelyének tekinthető ország. Magyarországon az offshore cég alapítása 2005 és 2009 között élte virágkorát, akkor számuk majdnem elérte a 7.000-et. Idén növekedett a tisztán női menedzsmenttel rendelkező társas vállalkozások aránya is, mely így elérte a 14%-ot. A vegyes társaságok aránya, melyeknek tulajdonosai és cégbejegyzésre jogosultjai között férfiak és nők is vannak, az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent. Arányuk már csak 35%, pedig megbízhatóság és minősítés tekintetében ők számítanak a legjobbnak.

Az egy milliárd forintos éves nettó árbevételt elérő cégek köre is bővült az elmúlt évben. Míg tavaly alig 300 volt közöttük a női menedzsmenttel rendelkező cégek száma, idén ez már meghaladja az 500-at. Ez dinamikus növekedésnek tekinthető, még akkor is, ha arányuk így is 6% alatt marad. Hazánkban a milliárdos vállalkozásoknak idén már a 11% családi vállalkozás, tehát felfedezhetőek családi kötelékek a tulajdonosok és cégbejegyzésre jogosultak között. Ez összesen 1285 vállalkozást jelent, mely 20%-os növekedés a tavalyihoz képest. A családi vállalkozások aránya természetesen a kisebb, mikrovállalkozások között jelentősebb. Az összes családi vállalkozás körülbelül 33%-ában fedezhető fel anya és gyermek, 38%-ában apa és gyermek, és 50%-ában testvérkapcsolat. Az elmúlt években jelentősen csökkent az apa és gyermek kapcsolatok aránya a családi vállalkozások között, és növekedést mutatott a testvérkapcsolatok aránya. Ez akár vezethet arra a következtetésre is, hogy sok cégnél már lezajlott a generáció váltás.

Idén az egyéni vállalkozások száma is erőteljesen növekszik. Több mint kétszer annyi egyéni vállalkozás indult májusban, mint amennyi cégalapítás történt. Sokan az egyéni vállalkozások számának csökkenését várták a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) idei módosítása következtében. Úgy tűnik azonban, hogy a jogszabálymódosítás nem eredményezett jelentős visszaesést az egyéni vállalkozások számában. Az egyéni vállalkozások között nagyobb a fluktuáció, mint cégek között, hiszen ez ingyenesen, online, egyszerűen alapítható és szüntethető meg. Néhány éve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába vett vállalkozások száma megelőzte a bejegyzett cégek számát, és stabilan tartja is ezt a pozíciót.

Ha Ön is cégalapításon vagy vállalkozás indításon gondolkozik, forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Cégalapítás székhelyszolgáltatással csomagajánlatunk választásával még kedvezőbb áron alapíthat céget, és vehet igénybe megbízható székhelyszolgáltatást, akár IPA mentes területen is.

Forrás: hvg.hu, opten.hu

keyboard_arrow_up