Telefon ikon Telefonszámaink

Egyéni vállalkozás költségei – működtetés

Közzétéve:

Egyéni vállalkozás költségei - működtetés

Az egyéni vállalkozás indításának költségei igen kedvezőek, szinte ingyenesen kivitelezhető az alapítás. A tevékenység megkezdése után ez már nem mondható el. Az egyéni vállalkozás költségei a működést tekintve több tényezőből állnak össze. A következőkben ezeket fogjuk áttekinteni.

Az egyéni vállalkozás megalapítása után el kell dönteni, hogy milyen adózási mód lenne a legmegfelelőbb a vállalkozás működéséhez. Saját vállalkozás beindítása esetén leggyakrabban a kisadózók tételes adója (KATA) módot szokták javasolni. KATA-s vállalkozás indításánál választani lehet alanyi adómentesség vagy áfakör szerinti adózás közül. Az alanyi mentesség azonban csak belföldre vonatkozik, tehát amennyiben külföldi partnerrel zajlik üzleti tevékenység ez nem választható. A KATA adózási forma lényege, hogy havi fix összeg befizetésével ki lehet váltani az iparűzési adó (IPA) kivételével minden további adót és járulékot. Egyéni vállalkozás indítása KATA adózási formával tehát havi 50.000 vagy 25.000 forintos költséget jelent a vállalkozónak. Ha főállású egyéni vállalkozóról van szó 50.000 forint, ha a vállalkozás működtetése mellett heti 36 órás munkaviszonnyal vagy nappali tagozatos diákstátusszal rendelkezik a vállalkozó, akkor csupán 25.000 forint. KATA adózási mód, csak abban az esetben éri meg, ha az éves árbevétel 12 millió forint alatt marad. Ha az éves árbevétel meghaladja a 12 millió forintot, akkor az ezen felüli bevétel után 40% adót kell fizetni.

Az egyéni vállalkozások, még ha KATA adózók is, kötelesek Iparűzési adót fizetni. A KATA-s egyéni vállalkozások választhatnak, hogy hogyan szeretnék a székhely szerinti önkormányzatnak kifizetni az IPA-t. Az egyik lehetőség, hogy az egyéni vállalkozás évi 50.000 forint IPA befizetését vállalja, mely befizetést két részletben teljesít. Ez az egyetlen helyzet, amikor a vállalkozónak nem kell éves IPA bevallást beadnia. A másik lehetőség, hogy az eladott áruk beszerzési értékének, az anyagköltségének és a közvetített szolgáltatások értékének levonása után az árbevételből fennmaradt összeg 2%-át fizeti be a vállalkozó iparűzési adóként. A harmadik lehetőség pedig, hogy az árbevétel 80%-át veszik alapnak, és ennek a 2%-a fizetendő be IPA gyanánt.

Az egyéni vállalkozás költségei tehát működést tekintve jelentősen magasabbak, mint az alapítás esetében. A fent említett költségekhez hozzáadódik a számlázás által keletkezett kiadás. A vállalkozás adószámának megérkezése után el kell döntenünk, hogy számlatömb segítségével végezzük-e ezt a tevékenységet vagy számlázó programmal. Egy számlatömb 500 forintba kerül és 50 számlát tartalmaz. Egy számlázó program általában 10-20.000 forint közötti költséget jelent a vállalkozó számára évente, bár bizonyos korlátozásokkal ingyenes számlázó program is igénybe vehető. Hatalmas előny azonban, hogy a számlázó program rögtön jelenti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, ha olyan számla kerül kiállításra, melyben a áfa meghaladja a 100.000 forintot. Számlatömb esetén ezt a vállalkozónak figyelemmel kell kísérnie és külön elvégeznie.

Vállalkozói bankszámla vezetésének is van némi költsége, mely gyarapítja az egyéni vállalkozás eddig felsorolt költségeit. Fontos megjegyezni, hogy az egyéni vállalkozó nem köteles vállalkozói bankszámla nyitására alanyi mentesség esetén. Azonban ha alanyi mentes vállalkozó éves árbevétele meghaladja a 12 millió forintot, akkor automatikusan áfakörös adózónak minősül és köteles vállalkozói bankszámla nyitására. Vállalkozói folyószámla nyitása kedvezményes feltételek mellett lehetséges a K&H Bank fiókjaiban a LOGOSZ Cégcsoport ügyfeleinek.

Az egyéni vállalkozás költségeit még hosszan sorolhatnánk, hiszen igénybe lehet venni könyvelő segítségét, lehet honlapot csináltatni, üzlethelységet bérelni, alkalmazottat fogadni és még sok egyebet. A fentiekben a kikerülhetetlen költségeket igyekeztünk felsorolni.

Az egyéni vállalkozás költségei a vállalkozás működése szempontjából tehát a következők:

  • adó befizetés: KATA-s vállalkozás indítása esetén 25.000 vagy 50.000 forint havonta (300.000 vagy 600.000 forint évente) + IPA adózása
  • számlázás költségei (számlázóprogram esetén általában 10-20.000 forint évente, számlatömb esetén 500 forint tömbönként)
  • vállalkozói bankszámla (költsége a választott banktól függ)
  • egyéb költségek: könyvelő, honlap, iroda, autó bérlése stb.

Forrás: elemzeskozpont.hu

keyboard_arrow_up