Telefon ikon Telefonszámaink

Egyéni vállalkozás költségei - alapítás

Közzétéve:

Egyéni vállalkozás költségei - alapítás

Egyéni vállalkozás alapítása a legegyszerűbb módja annak, hogy kipróbáljuk magunkat az üzleti életben vállalkozóként. Azonban egyéni vállalkozás indítása előtt fontos áttekinteni, hogy milyen költségekkel jár mindez. A következőkben az alapítás költségeit fogjuk részletesen áttekinteni.

Az egyéni vállalkozói lét számos előnnyel bír, és ha szeretnénk megtartani mellette a biztos bevételt jelentő munkahelyünket, akár másodállású egyéni vállalkozás indítása is lehetséges. Amennyiben az egyéni vállalkozást másodállásban szeretnénk működtetni, az később további előnyöket is jelenthet.

Egyéni vállalkozás indításának feltételei közé tartozik mindenek előtt, hogy rendelkezzünk ügyfélkapu hozzáféréssel. Az ügyfélkapu regisztráció elvégezhető elektronikus vagy személyes úton is. Elektronikus regisztráció abban az esetben választható, ha valaki rendelkezik 2016. január 1-e után kiállított személyigazolvánnyal. Ennek birtokában mód nyílik arra, hogy az egyéni vállalkozás indítása online történjen teljes egészében. Ha nem rendelkezünk ilyen személyigazolvánnyal, akkor csak a regisztráció utáni lépéseket végezhetjük online. Személyes regisztrációra kormányablakokban, egyes postai ügyfélszolgálatokon, okmányirodákban, Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletein és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt ügyfélszolgálatain van lehetőség. Az ügyfélkapus regisztráció elvégzése nem von maga után költségeket.

Ügyfélkapu hozzáférés birtokában a Webes Ügysegéd oldalán keresztül az egyéni vállalkozás indítása online elvégezhető a személyes adatok, az egyéni vállalkozás székhelye és a végezni kívánt tevékenységek megadásával. Az egyéni vállalkozás alapításának költségei eddig a pontig nagyon kedvezően alakulnak, ugyanis az egyéni vállalkozás alapítása ingyenes. Lehetőség van vállalkozói igazolvány igénylésére, mely eddig 10.000 forintba került, idén azonban már illetékmentes. Engedélyköteles tevékenység végzése esetén felmerülhetnek bizonyos extra költségek, akár olyan formában, hogy foglalkoztatni kell olyan személyt, aki rendelkezik a szükséges engedéllyel.

Az egyéni vállalkozás indításakor kötelező székhely megjelölése. Székhelyként megjelölhető saját tulajdonú ingatlan, ez azonban sok kellemetlenséggel járhat. Ha ezeket szeretnénk elkerülni, akkor érdemes átgondolni, hogy kedvező áron igénybe vehető székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is a LOGOSZ Cégcsoportnál. A székhelyszolgáltatás plusz költséget jelent az egyéni vállalkozás alapításánál.

Az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételét követően 5 nap áll rendelkezésre, hogy a vállalkozó jelentkezzen a székhelye szerinti Kereskedelmi és Iparkamaránál, és az évi 5.000 forintos díj befizetésével kezdeményezze tagsági felvételét. Kamarai tagság kötelező minden egyéni vállalkozóra nézve.

Az egyéni vállalkozás költségei tehát az alapítás szerint:

  • maga az alapítás ingyenes (Ügyfélkapu, Webes Ügysegéd)
  • 5.000 forint fix költség, ami a Kereskedelmi- és Iparkamara tagsági díj
  • esetenként plusz költség jelentkezhet már az alapítással egy időben pl. székhelyszolgáltatás díja

Forrás: kormanyablak.hu, elemzeskozpont.hu, nyilvantarto.hu

keyboard_arrow_up