Cégalapítás feltételei

Közzétéve:

Cégalapítás feltételei: Kft., Bt. alapítása

Cégalapításnak konkrét és szigorú feltételei vannak, melyekről érdemes tájékozódni cégforma választása előtt. Legyen szó Bt., Kft. alapításáról vagy egyéni vállalkozás indításáról, meg kell felelnünk a jogszabályi előírásoknak. Olvassa el cikkünkben az egyes cégformákhoz tartozó alapítási feltételeket!

Bt. és Kft. alapítás feltételei

Cégalapítás feltételei közé sorolható általánosságban, hogy az ügyvezetőként megjelölt személy legyen nagykorú, ne legyen gondnokság alatt, és ne legyen bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt személyek.

Kft. (korlátolt felelősségű társaság) és Bt. (betéti társaság) alapításhoz is szükség van egy cégnévre. Érdemes ellenőrizni a hivatalos cégadatbázisban választásunkat, mert a cégnévnek egyedinek kell lennie, azaz minimum 3 karakterben el kell térnie már meglévő cégnevektől. Az ellenőrzésre az e-cegjegyzek.hu oldalon van lehetőségünk.

Szükség lesz egy székhelyre is, vagy igénybe vehetjük székhelyszolgáltató cég segítségét. Ha a megjelölt székhelynek nem a cégalapító a kizárólagos tulajdonosa (vagy van egy haszonélvező is), akkor székhelyhasználati hozzájárulásról is szükség van egy írásos engedélyre. A LOGOSZ Cégcsoport olcsón nyújt megbízható székhelyszolgáltatást.

Legalább egy tevékenység megadása is alapvető feltétel Bt. és Kft. alapítás esetén is. Ez később bővíthető is, de arra figyelni kell, hogy vannak engedélyköteles vagy tiltott tevékenységek.

Kft. és Bt. alapítás feltételei között is alapvető fontosságú az alapító tőke. Bt. esetében minimális jegyzett tőke, már 5.000 - 10.000 forint is elegendő. Kft. alapítás feltétele a minimum 3.000.000 forintos törzstőke befizetése. Bár ennek egy része apportként is bevihető a cégbe. Ezt az összeget nem szükséges egyben, a cégalapításkor elérhetővé tenni a cég számára, hanem később, két éven belül befizethető. Speciális esetben törzstőke nélkül is lehetséges Kft. alapítása, de amíg a pénz befizetésre nem kerül, addig a cég tagjai tartoznak helytállni a cég adósságaiért saját vagyonukkal.

Tagokra, alapítókra is szintén szükség van mindkét cégforma esetében. Bt. alapításához egy beltagra és egy kültagra van szükség. Míg Kft. esetében egyszemélyes Kft. is alapítható. Leggyakrabban két- vagy többszemélyes Kft. alapítására kerül sor. Kft. esetében jogi személy is lehet alapító tag. Tag lehet akár kiskorú személy is, csak ebben az esetben ő nem lehet az ügyvezető.

Alapító okirat készítése is elengedhetetlen mindkét cégformához. Ehhez ügyvédi vagy közjegyzői segítség is szükséges. A későbbiekben könyvelői szolgáltatás igénybevétele is ajánlott Bt. és Kft. esetében is, azonban már a cégalapítás előtt megéri konzultálni szakemberekkel. Partnercégünk a Kontír Professional Kft. megbízható könyvelési szolgáltatást nyújt gazdasági társaságoknak! Vállalkozói bankszámla és céges bélyegző is szükséges mindkét cégformához.

Egyéni vállalkozás indítás feltételei

Egyéni vállalkozás feltételei között természetesen nem szerepel a cégnév megadása. Erre nincs szükség, hiszen a vállalkozó saját nevét fogja használni. A vállalkozói engedély kiváltását kezdeményezőnek természetes személynek kell lennie, nagykorúnak és magyar vagy EU-s állampolgárnak. Emellett nem lehet gondnokság alatt lévő személy, vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja vagy egyéni cég tagja. Kizárható a legtöbb olyan elítélt, akiket végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek jogerősen, amíg az ehhez kapcsolódó hátrányos jogkövetkezmények fennállnak. A Kft.-hez és Bt-hez hasonlóan egyéni vállalkozás indításának is feltétele egy tevékenységi kör megadása, székhely vagy székhelyszolgáltató cég választása. Ügyfélkapu regisztrációra is szükség van, plusz adózási forma választására. Utóbbi függvényében lehet, hogy szükség lesz céges bankszámla nyitására. Ha az alanyi adómentességet választjuk, akkor akár saját, személyes bankszámlánk is használható az egyéni vállalkozás pénzügyeihez.

keyboard_arrow_up