Cégalapítás Budapesten vagy vidéken?

Közzétéve:

Cégalapítás Budapesten vagy vidéken?

Ha céget szeretnénk alapítani, számos kérdéssel találjuk szemben magunkat. Sokszor adja magát a lakhelyünk miatt, hogy a cégalapítás vidéken vagy Budapesten történjen-e. De hol érdemes leginkább céget alapítani: Budapesten vagy egy vidéki városban, esetleg kisebb faluban? Ezt a témát próbáljuk körbejárni, kideríteni, vajon mi különbség van egy budapesti cégalapítás és például egy kecskeméti vagy győri cégalapítás között.

A cég alapításának helyszíne nem kell, hogy egybeessen a cég székhelyével (bár igen gyakran ez a helyzet). Ha a cégalapítás mellé székhelyszolgáltatást is választunk, akkor is van lehetőségünk pl. egy Budapesten alapított céghez székhelyszolgáltatást vidéken igénybe venni. Az egyszerűség kedvéért azonban mostani cikkünkben feltételezzük, hogy a cégalapítás helyszíne megegyezik a cég székhelyével is.

Cégalapítás vidéki nagyvárosokban

Bármelyik vidéki nagyvárost válasszuk is Magyarországon cégalapításhoz, kb. 100-150 ezer fős városokkal számolhatunk. Igaz, ha a piacok nagysága miatt gondolkodunk ezen, a webshopok, online szolgáltatások korában nem jelenthet akadályt megfelelő számú potenciális ügyfél, vásárló vagy lehetséges partner elérése. De ha helyben szeretnénk nagyobb tömeget elérni, cégalapításhoz Budapest lesz a jó választás. Ha a közlekedés miatt fontos a cégünk elhelyezkedése, akkor persze azt is mérlegelnünk kell, esetleg a fővároshoz, vagy valamelyik szomszéd országhoz szeretnénk-e közelebbi helyet választani. Néhány konkrét példán keresztül nézzük meg a lehetőségeket!

Cégalapítás Kecskeméten

Cégalapításhoz vidéken bármelyik nagyvárosra eshet a választásunk, de most példaként mi Kecskemétet emeljük ki. Miért érdemes Kecskeméten céget alapítani? Sokan azért választják cégalapításhoz Bács-Kiskun megye legnagyobb városát, mert ebben a régióban élnek, dolgoznak. Földrajzi elhelyezkedés szempontjából nagyon jó helyen van a város, hiszen közel van Budapesthez, az ország középső részén fekszik, és könnyen elérhető az M5-ös autópálya révén számos nagyváros. Azért is jó választás cégalapításhoz Kecskemét, mert a konvergencia régióban fekszik, ezért pénzügyi támogatások, pályázatok tekintetében az itteni cégek kedvező elbírálásban reménykedhetnek. Emellett az önkormányzat is igyekszik támogatni a helyi gazdaságot. Ha cégünknek telephelyre is szüksége van, a város déli részén lévő ipari parkot is választhatjuk erre a célra. Ha szeretne további információkat megtudni a cégalapítás kecskeméti lehetőségeiről, forduljon a helyi LOGOSZ irodához!

Cégalapítás Győrben

Kecskemét után nézzünk egy másik nagyvárost. Miért jó választás a cégalapítás Győrben? A dinamikusan fejlődő megyei jogú város nem csak gazdasági központja a régiónak, hanem üzleti, kulturális, oktatási, sportélet szempontjából is jó választás. Tökéletes közlekedési adottságokkal rendelkezik, Budapest mellett Pozsony és Bécs is egy óra alatt könnyen elérhető Győrből az autópálya segítségével. Az Audi Hungária mellett számos óriásvállalat működik itt, és a város hatalmas ipari parkjában több, mint 100 db cég található. Ez, egy cégalapítást Győrben tervező vállalkozó számára több szempontból előnyös lehet, akár partnerségi, beszállítói viszony kialakításához is ideális a közeg. Győr-Moson-Sopron megye is a konvergencia régióban van, ezért az itt működő cégek is számolhatnak az EU-s pénzügyi támogatások, pályázatok tekintetében kedvezőbb elbírálással.

Cégalapítás vidéken, kisebb településeken

Kisebb településeken történő cégalapítás gyakori oka, hogy a cégalapító saját lakóhelyét használja a cég székhelyéül, itt működik a vállalkozása. Ez kényelmes és logikus választás is egyben. Szintén gyakori az adómentesség miatt dönteni vidéki cégalapítás mellett. Magyarországon több száz olyan helység van, ahol nem kell a cégeknek IPA-t, azaz iparűzési adót fizetniük a székhely után. Ha Budapest közeli IPA-mentes települést választana cégének, a LOGOSZ újlengyeli irodája segítségére lesz ebben. Az adóoptimalizálás mellett szintén nagy vonzerő, hogy bizonyos pályázatok (országos, önkormányzati vagy akár európai uniós) csak vidéki, Budapesttől és Pest megyétől távolabb eső területek cégei számára elérhetők.

Cégalapítás Budapesten

A fővárost sokan azért választják cégalapításhoz, mert eleve itt élnek, vagy az agglomerációban. Vannak, akik azért választják a budapesti cégalapítást, mert a fővárosban jelentősebb az üzleti élet, nagyobb a potenciális vevőkör, a lehetséges üzleti partnerek száma. Budapest ismertség szempontjából is jó választás, hiszen, ha külföldi partnerekkel való együttműködésben, külföldi piacok meghódításában gondolkodunk, akkor a magyarországi városok közül kétségtelen, hogy a főváros neve hallatán többen fogják tudni Magyarországgal azonosítani a céget. Kompetencia szempontjából is vannak olyan ágazatok, ahol egy Budapesti céget inkább választanak üzleti partnernek, mint egy vidékit (persze ez fordítva is igaz lehet). Ha leendő cégünknek a munkaerő igényét is figyelembe vesszük, akkor kétségtelen, hogy a fővárosban van a legtöbb potenciális munkavállaló. Hátránya lehet egy budapesti cégalapításnak, hogy a költségek magasabbak lehetnek (akár cégalapítási költségek, adózási tételek, vagy akár a cég működésének költségei). Akiknek a nemzetközi közlekedési szempontok is fontosak, azok számára Budapest egyértelmű előnyökkel rendelkezik a vidéki városokkal szemben, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér miatt.

Ha Önnek rövid távú céljai között szerepel cégalapítás Budapesten vagy vidéken akár nagyobb, akár kisebb településeken, keresse a LOGOSZ Cégcsoportot! A LOGOSZ országosan 21 irodával rendelkezik 10 különböző városban. Cégalapítás az egész ország területén lehetséges a LOGOSZ Cégcsoporttal!

keyboard_arrow_up