Cégalapítás 1 nap alatt?

Közzétéve:

Cégalapítás 1 nap alatt? A cégtulajdonosra eső papírmunka elvégezhető 1 nap alatt. Utána már csak várni kell.

Az örök kérdés: a cégalapítás mennyi időbe telik? Lehetséges-e cégalapítás azonnal? A gyors cégalapításra vannak bizonyos lehetőségek, de a folyamat jelentős részére nincs ráhatása se a cégtulajdonosnak, se az ügyvédnek.

A cégalapítás gyorsan egyszerűsített eljárásban egy szerződésminta kitöltésével, aláírásával és ügyvédi ellenjegyzéssel lehetséges. Ha előzetesen döntést hoztunk a cégformát, adózási formát, székhelyet és cégnevet illetően, akkor a cégalapítás szerződésminta gyorsan kitölthető, akár 1 óra alatt. A cégforma és adózási forma kiválasztásában érdemes előre könyvelő segítségét kérni, de székhely kiválasztásában is hasznos lehet. A székhely címe befolyásolja a fizetendő adó mértékét is (vannak IPA mentes székhelyek) és a különböző pályázatokon való részvétel lehetőségét, ezért érdemes lehet székhelyszolgáltatást könyveléssel egyszerre igénybe venni. A LOGOSZ szeretne mindenben segítséget nyújtani, ami a cégalapítást érinti, így ügyfeleik kedvező áron vehetnek igénybe könyvelési szolgáltatást partnercégüknél, a Kontír Professional Kft.-nél.

A cégalapítás 1 nap alatt elvégezhető tehát, ha azokat a teendőket vesszük sorra, amelyhez a cégtulajdonosra személyesen szükség van. A cégalapítási szerződés aláírása és ellenjegyzése után az ügyvéd feladata, hogy beküldje a cégalapítási kérelmet a cégbíróságra. Nagyobb cégeknél ez beletelhet néhány napba, de némi felár ellenében a legtöbb helyen biztosítják, hogy az ügyvéd 1 napon belül leadja a cégbejegyzési kérelmet.

Ezen a ponton túl a cégalapítás lépéseire sajnos nincsen ráhatása sem az ügyvédnek, sem a cégtulajdonosnak, így nem lehet azt megsürgetni sem. A cégalapítás menete szerint a további teendőket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve a cégbíróság végzi. A tapasztalat szerint általában 2-3 nap alatt bejegyzik a céget, ez azonban nem a hivatalos határidő. A NAV hoz először döntést az adószám kibocsátásáról. Általában, ha a cégtulajdonosnak nem volt előtte üzleti múltja, akkor ez a folyamat gyorsan megvan, akár 1-2 nap alatt. Ha azonban a tulaj rendelkezik üzleti múlttal, akkor ez hosszabb időt is igénybe vehet, de legfeljebb 8 nap alatt döntést hoz a NAV. Innentől kezdve az események felgyorsulhatnak kissé, hiszen a cégbíróságnak az adószám kibocsátásától számítva 1 munkanap áll a rendelkezésére, hogy a cégbejegyzésről döntést hozzon. A cégbejegyzés tehát maximum 9 napot vesz igénybe, ha minden rendben megy.

Ha nincsen minden rendben, akkor a cégbíróság elutasíthatja a cégbejegyzést. Az esetek nagy részében ez valamely szükséges dokumentumok hiánya miatt következik be, vagy mert a választott cégnév már foglalt. A cégbíróság által megadott határidőig van lehetőség hiánypótlás beadására, vagy a kért információk javítására. A megadott hiányosságok javítása után még egyszer beadható a bejegyzési kérelem anélkül, hogy újra ki kelljen fizetni a cégbejegyzési illetéket.

Cégalapítás 1 nap alatt tehát nem valószínű, hiszen a cégalapítás menetében több személy, hivatal is részt vesz, mely lassítja a folyamatot. A cégtulajdonos viszont akár 1 nap alatt is elvégezheti a feladatokból rá eső részt, a többire már csak várnia kell.

keyboard_arrow_up