Bt. vagy Kft.? Milyen céget alapítsak?

Közzétéve:

Bt. vagy Kft.? Milyen vállalkozást érdemes indítani?

Szeretne céget alapítani, de nem tudja Bt. vagy Kft. alapítása lenne jobb? A megfelelő cégforma kiválasztása függ a vállalkozás céljától, a végezni kívánt tevékenységtől, az alapító tagok számától és a rendelkezésre álló tőkétől is.

Hazánkban a leggyakrabban választott cégformák közé tartoznak a betéti társaság (Bt.) és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.). Ha érdekli milyen vállalkozást érdemes indítani – Bt. vagy Kft. az Önnek megfelelő – célszerű előzetesen tájékozódni a cégformák jellemzőiről.

Az elsődleges szempont a cégforma választásánál, hogy megvizsgáljuk hány személy készül cégalapításra. Bizonyos cégformák csak több alapító tag esetében elérhetőek, míg mások csak egy személy esetében. Egyszemélyes Bt. nem létezik, így Bt. alapításához legalább 2 személy szükséges. Közülük az egyik beltag, aki a teljes vagyonával korlátlanul felel a társasággal szemben támasztott kötelezettségekért; a másik személy pedig kültag, aki csak a törzsbetét értékéig felel. A Bt.-vel ellentétben Kft. alapítását egy és több személy is végezheti. Többszemélyes Kft. alapítása előnyösebb lehet, mert a minimális törzstőke befizetésének a tagok együtt tesznek eleget és mindenki csak korlátolt felelősséggel rendelkezik, mely a törzsbetét értékéig terjed.

Cégalapításhoz mindenképpen szükséges az alapítótőkét a vállalkozás rendelkezésére bocsátani. A jegyzett tőke értéke némely esetekben törvény által meghatározott összeg. A Kft. minimális törzstőke összege 3 millió forint, mely a tagok törzsbetéteinek összegéből tevődik össze, egyetlen tag esetén tehát egy ember bocsátja rendelkezésre. Bt. esetében nincsen meghatározva a törzstőke kötelező minimális értéke, így az egészen kis összeggel is alapítható. A rendelkezésre álló tőke és vállalni kívánt felelősség segíthet elindulni, hogy Bt. vagy Kft. alapítás lenne az előnyösebb. Fontos tisztában lenni vele, hogy a cégalapításhoz és a tevékenység megkezdéséhez nem szükséges a teljes alaptőkét rendelkezésre bocsátani, de ameddig ez nem történik meg nem vehető ki osztalék a cégből.

Eddig összefoglalva tehát, Bt. vagy Kft. alapítás mérlegelésénél érdemes a következőket átgondolni. Ha többen alapítanának céget, de jelenleg nincsen sok pénzük, amit rendelkezésre tudnak bocsátani, illetve valamelyikük vállalja, hogy teljes vagyonával felel a társasággal szemben támasztott követelésekért, akkor a Bt. alapítás lehet a jó megoldás. Ha korlátolt felelősség mellett szeretné kipróbálni magát az üzleti életben egyedül, vagy akár többedmagával és van rendelkezésre álló tőkéje, a Kft. alapítás lehet a jobb ötlet. A cégforma kiválasztásához, és az egyéb alapításkor esedékes döntések meghozatalához érdemes hozzáértő segítségét kérni, esetleg könyvelőt és adótanácsadót is felkeresni.

Adózási szempontból célszerű megemlíteni, hogy míg KATÁ-s Bt. alapítása lehetséges, addig Kft. nem választhatja a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózási módot. A KATA az idén szigorodott feltételek mellett is igen népszerű adózási mód maradt, melynek alapja, hogy havi fix összeg befizetésével kiválthatóak bizonyos közterhek.

A Bt. és Kft. alapítás menete hasonló. Mind a kettő végezhető egyszerűsített eljárásban, cégalapítási szerződésminta felhasználásával és hagyományos eljárás szerint is. A cégalapítás illetéke régen egészen magas volt, de 2017 óta a Kft. és a Bt. alapítás illetéke is 0 forint, és a közzétételi költségeket is eltörölték. A cégalapítás árában kizárólag az ügyvédi munkadíj miatt van eltérés, mely kicsit magasabb ha többszemélyes cég alapul.

A LOGOSZ Cégcsoport irodáiban szakemberektől kaphat választ kérdéseire ingyenes cégalapítás tanácsadás keretein belül. Irodáinkban Bt. és Kft. alapítás is könnyen és gyorsan elintézhető! Megbízható könyvelő és adótanácsadó segítségéért pedig forduljon bizalommal partnercégünkhöz, a Kontír Professional Kft.-hez!

keyboard_arrow_up