Boldogságra vágynak a vásárlók

Közzétéve:

Mitől eredményes egy reklámstratégia? Ismerni kell a vásárlót. Humorra és nevetésre vágynak a vevők!

Az Oracle Fusion Cloud Customer Experience (CX) és az ötszörös New York Times bestseller író és podcaster Gretchen Rubin voltak annak a kutatásnak vezetői, melynek egyik kimutatása volt, hogy az emberek jobban szeretnék, ha a márkák többet foglalkoznának vásárlóik szórakoztatásával, megnevettetnék őket. Ezzel szemben vezetői oldalról azt az eredményt kapták, hogy az ügyfélkapcsolatok lebonyolításában félve használnának humort a vállalatok vezetői.

A kutatásban 14 ország vett részt, a kitöltők között pedig több mint 12 ezer fogyasztó és üzleti vezető fejezhette ki véleményét. Az előző megállapítás – a humor szerepének felértékelődése – mellett további fontos információval szolgált a megváltozott vásárlói preferenciákról, a pandémia hatásáról az emberek életére és vásárlási szokásaira. A kitöltők 45 százaléka nem érzett az utóbbi időszakban a pandémia előtti időkhöz hasonlítható igazi boldogságot, 25 százalékuk pedig nem tudja, vagy elfelejtette a pandémia 2020-as kezdete óta, mit jelent igazi boldogságot érezni. A boldogságkeresés kulcsfontosságú szerepet kap az egyének életében, a kitöltők 88 százaléka a boldogságot új élményekben keresi, a boldogsághoz vezető utat pedig 80 százalékuk az egészségben, 79 százalékuk a személyes kapcsolatokban, 53 százalékuk pedig az élményszerzésben találta meg. Továbbá, sokan keresnek vigaszt márkákban, cégekben és az online vásárlásban, a válaszok alapján a kitöltőknek kicsivel kevesebb, mint felét (47%) boldoggá teszi a megrendelt csomagok átvétele, de 12 százalékuk nehéznek találta az online vásárolt árukra való visszaemlékezést.

A kutatás eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy az értékesítésnek, a marketingnek, a reklámoknak, illetve az ügyfélszolgálatnak jobban oda kell figyelnie arra, milyen üzenetet küld a vásárlói felé, milyen érzelmeket vált ki belőlük. Ezt kiegészítve, a kérdőív egyik részében a Z generációs és az ezredfordulós kitöltők szerint a márkának inkább viccesnek kell lennie, míg a teljes minta 78 százaléka gondolja úgy, hogy a márkáknak többet kellene tennie azért, hogy a vásárlók jól érezzék magukat, hiszen a pandémia közvetlen következménye a szociális elszigetelődés és magány volt, melyet vásárlással próbáltak orvosolni. Erre reagálva a vállalatvezetők magas százaléka lát kiaknázatlan lehetőséget abban, hogy brandjüket humorral tegyék kívánatosabbá vevőik számára. Mégis, a kitöltő vezetők 95 százaléka tart a humor használatától, a vezetők 85 százaléka pedig azt gondolja, hogy nincs kellő információjuk ahhoz, hogy sikeresen használják a humort a kommunikációjukban. Ennek megoldására 55 százalék gondolta azt, hogy magabiztosabban használna vicces hangnemet a vásárlóival, ha jobban ismernék a vásárlói reakciókat, 32 százalék pedig a mesterséges intelligenciára hagyatkozna, hogy megbecsüljék a vásárlói igényeket.

Végül, az Egyesült Nemzetek azt nyilatkozta, hogy a boldogságszint meghatározó eleme lesz a jövőbeli kutatásoknak, amit tovább befolyásol egyrészt a pandémia globális helyzete, másrészt az orosz-ukrán háború állása. A gazdaság világszinten szenved a járvány és a háborús helyzet miatt, ami további inflációhoz vezetett az olyan alapáruk ára esetében, mint az olaj, a gáz és élelmiszerek. A versenyképesség fenntartása érdekében a vállalatoknak merész döntéseket kell majd hoznia, ha meg akarják tartani a vásárlóikat.

Forrás: piacesprofit.hu, eu.usatoday.com

keyboard_arrow_up