Az adatmegosztás szabályozása új szintre lép, jön a Data Act!

Közzétéve:

Az adatmegosztás szabályozása új szintre lép, jön a Data Act! Cél az adatok innovatív felhasználása szélesebb körben.

Az adat nagy értéknek számít, így nem meglepő, hogy az 2018-as GDPR törvény után (amit a személyes adatok védelme érdekében alkottak meg), újbóli szabályozásra lehet számítani. A Data Act az adatáramlást, adatmegosztást kívánja keretek közé fogni. A Data Act bevezetéséhez azonban még szükség van az Európai Parlament, illetve a tagállamok jóváhagyására.

Az adatáramlás a vállalatok-vállalatok, illetve a vállalatok-kormányzat szektor között lényeges tényező. A Data Act megalkotása során figyeltek arra, hogy a jelenlegi adat előállító cégek meg tudják tartani szerepüket a rendszerben, azonban a kis- és középvállalkozásoknak is kedvezzenek az adatok áramlásával, annak innovatív felhasználásával. Természetesen felhasználói szinten is törekszik a szabályzat az igények kielégítésére, biztosítja a vásárlóknak adataik ellenőrizhetőségét. Felhasználói szinten az okoseszközök, illetve a folyamatos internethasználat mellett nehéz nyomon követni a megadott adatok felhasználhatóságát, amire a Data Act szintén megoldást nyújthat. A GDPR-t alapvetően a személyes adatok kezelésére, illetve védelmére alkották meg, viszont a folyamatosan fejlődő világban ez már nem elegendő. A Data Act feladata az üzleti adatok, a dolgok internete, a felhőszolgáltatás és az adatok szabad áramlásának szabályszerűvé tétele.

Hogyan is fog működni a Data Act a gyakorlatban? Azok az eszközök, termékek, amiknek működése internetkapcsolathoz kötött, a felhasználók adatait összegyűjtik és tárolják. Ezeknek az adatoknak felhasználása sokszor nem egyértelmű a fogyasztók számára. Például egy okosautó esetén az autó által gyűjtött adatok felhasználása a Data Act révén egyértelművé válik, illetve segít azok innovatív felhasználásában. Tehát nem csak az autót gyártó és forgalmazó cég kapja meg a kinyert adatokat, hanem egy harmadik fél is, például a biztosító. A biztosító cég ezáltal személyre szabott ajánlatokkal, biztosítással rukkolhat elő az ügyfelek számára. Természetesen a rendszer akkor működik jól, ha a biztosító cég felől az adatfeldolgozás és személyre szabás automatizálva történik, ezáltal a vállalatnak felszabadulnak energiái, amiket új projektekbe fektethet. Tegyük fel, megalkothat az ügyfelei számára egy applikációt, ami segít kiválasztani a legbiztonságosabb útvonalat utazás előtt. Az optimális kihasználtság érdekében a vállalatoknak fel kell készülnie a Data Actra, hiszen ekkor tudnak versenyelőnyre szert tenni.

Ahogy említettük a Data Act nem csak vállalat-vállalat szinten, hanem vállalat-kormányzat szinten is biztosítaná az adatáramlást. Ez a gyakorlatra lefordítva azt jelenti, hogy ha az országban veszélyhelyzet alakul ki (például árvíz vagy háború), akkor a kormány a vállalatoknak köszönhetően adatokat kaphat a felhasználókról, ezáltal láthatja a veszélyhelyzet alatti mozgásokat, viselkedési típusokat. Hasznos lehet egy-egy új intézkedés, rendelet meghozatala előtt ezeket a viselkedéstípusokat megvizsgálni, majd aszerint döntést hozni.

Amennyiben a Data Act elfogadásra kerül, az alábbi hatásokra számíthatunk: a vállalatok által előállított adatokat nem csak az adott vállalat, hanem egy harmadik fél is felhasználhatja az innováció jegyében, az új intézkedés megtiltja az egyoldalú szerződéseket, ami elősegíti, hogy a kis- és közepes méretű vállalkozások is versenyhelyzetbe kerülhessenek. Az adatok áramlását felhőszolgáltatáson keresztül kívánja megteremteni, ami költséghatékony és egyszerű a vállalatok számára. Az adatokat veszélyhelyzet esetén a kormány felé és továbbítaniuk kell, ami segíthet az adott helyzetet megfelelően kezelni.

Forrás: menedzserpraxis.hu

keyboard_arrow_up