Telefon ikon Telefonszámaink

Amit a cégkivonatról tudni kell

Közzétéve:

Mindent a cégkivonatról

A cégkivonat olyan hiteles dokumentum, amely tartalmazza az adott cégre vonatkozó aktuális adatokat, úgy ahogy azokat a cégbíróság a cégjegyzékben nyilván tartja. Cégkivonat minden cégnek kötelező, nyilvános okirata, mely nélkül egy cég sem működhet hivatalosan.

A cégkivonatban szereplő aktuális adatok a cégnév, székhely, telephely, adószám, cégjegyzékszám, jegyzett tőke összege, a cég bankszámla száma, tevékenységi körök, a cég jegyzésére jogosultak, tulajdonosok, arra vonatkozó adatok, hogy a cég végelszámolási vagy felszámolási eljárás alatt áll-e és a hivatalos elérhetőségek.

Az ingyenesen lekérhető adatok csak tájékoztató jellegűek, de nem tekinthetőek hivatalos cégkivonatnak. A hivatalos cégkivonatokat a meghatározott összeg befizetése ellenében lehet lekérdezni közjegyzőnél, cégbíróságnál, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatánál, a velük szerződésben álló disztribútoroknál, akik elektronikus formában továbbítják a hiteles céginformációkat. 2005 szeptember elseje óta van lehetőség rá, hogy a cégjegyzékadatokból kiállított, időbélyegzővel ellátott elektronikus okiratot igényeljünk minősített elektronikus aláírással a klasszikus kinyomtatott és postázott cégkivonat helyett. A megszabott díj befizetése és kérelem leadása után 15 napon belül kiküldik a cégkivonatot.

Cégkivonatra hivatalos ügyintézéseknél, szolgáltatók felkeresésénél lehet szükség, ám sok esetben elegendő az ingyenesen lekérhető nem hiteles verzió bemutatása. Érdemes előre megkérdezni az előbb említetten kívül azt is, hogy elfogadnak-e elektronikus okiratot vagy csak papír alapút. Fontos, hogy az elektronikusan lekért cégkivonat csak elektronikus formában bemutatva használható, hiszen másképpen az elektronikus aláírás hitelessége nem ellenőrizhető.

Mint fent már említettük, a cégkivonat a cégjegyzék aktuális adatait tartalmazza. A cégmásolat abban különbözik ettől, hogy nem csak az aktuális, hanem a törölt adatokat is tartalmazza. A cégbizonyítvány a kérelem leadója által megjelölt információk közül tartalmazza az aktuális és a törölt adatokat is, és azt, hogy mely bejegyzés nincs benne a cégjegyzékben. A cégirat pedig a cégjegyzék, a benne lévő adatok bizonyítására szolgáló mellékletek és azon okiratok melyek bemutatása törvényileg kötelező.

Forrás: cegkivonatmost.hu, cegtalalo.hu, segitseg.magyarorszag.hu, cegbirosag.com, ceginformaciosszolgalat.kormany.hu,

keyboard_arrow_up