Telefon ikon Telefonszámaink

Álláskeresők után járó támogatások

Közzétéve:

Álláskeresők után járó támogatások idén igen magasak. Érdemes élni a lehetőségekkel!

Az elmúlt időszak gazdasági eseményei, a világjárvány okozta nehézségek oda vezettek, hogy sok munkáltató kénytelen volt létszámot csökkenteni annak érdekében, hogy vállalkozása életben maradjon. Számos olyan intézkedést vezettek be az elmúlt időszakban, mely a munkáltatók terheit csökkenti, valamint hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez is.

Az ágazatok bértámogatását segítő program 2021.05.31-vel véget ért, közel 87 milliárd forint támogatást nyújtott a vállalkozások számára, és járult hozzá a munkahelyek megőrzéséhez. A bértámogatást segítő programban mintegy 30 ezer vállalkozás vett részt. Helyébe 2021. június 1-től a kibővített vállalatok munkaerő támogatása program lépett. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján a programban a vállalkozások a legalább egy hónapja regisztrált álláskeresők felvétele után igényelhetnek támogatást, melyre legfeljebb 6 hónapig jogosultak. A minisztérium számításai alapján ez a program akár több tízezer álláskereső munkába állását is segítheti. Korábban csak a 25 év alatti álláskeresőket alkalmazók vehettek részt a programban, ezt most kibővítették a már legalább 1 hónapja állást keresőkkel, bővítve ezáltal az igénybe vevők körét, és a foglalkoztatást. A bértámogatás összege a havi bruttó bér és szociális hozzájárulási adó fele, de maximum 100.000 Ft. A korábbi öt hónap helyett most már hat hónapig kaphatják a munkáltatók a támogatást, mely így akár 600.000 Ft is lehet alkalmazottanként.

Az álláskeresők elhelyezését ösztönző program 2021.09.15-től lépett érvénybe. A program az alacsony iskolai végzettségű álláskeresőket foglalkoztató vállalkozásoknak nyújt támogatást 9 (3+6) hónapon keresztül.

A programban való részvétel feltételei:

  • alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők foglalkoztatása,
  • a támogatás fejében vállalni kell, hogy minimum napi 4 órában, vagy teljes munkaidőben foglalkoztatják az álláskeresőt,
  • az első három hónapban minimum 120 órás képzésben kell részesítenie a munkáltatónak az álláskeresőt. A képzésnek szakmai irányultságúnak kell lennie, azonban az nincs megkötve, hogy saját belső képzés, vagy külső szolgáltató, felnőttképző által nyújtott képzés legyen-e.
  • Egyszerre maximum tíz munkavállalónként 2 fő foglalkoztatható így, tíz feletti munkavállalói létszám esetén az állomány maximum 30%-a után lehet kifizetni a maximum 90 napig folyósítható munkatapasztalat-szerzési támogatást.

A támogatás összege a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100%-a, teljes munkaidős foglalkoztatás esetén maximum a minimálbér és annak szociális hozzájárulási adója. Ezt az összeget tehát 90 napon (3 hónapon keresztül) kapják a munkáltatók, majd további hat hónapon keresztül a munkaerő piaci támogatást igényelhetik, mely maximum 100.000 Ft munkavállalónként. A támogatási kérelmeket az alkalmazni kívánt álláskereső lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti hivatalhoz szükséges benyújtani.

Nem álláskeresési támogatás, de érdemes megemlíteni, hogy 2022-től jelentős mértékben csökken a munkáltatók szociális hozzájárulási adója, 15,5%-ról 13%-ra, a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás pedig eltörlésre kerül. Ezáltal a munkáltatóknak 4%-al csökken munkavállalónként a havi bérterhe.

A munkáltatók számára tehát már 2021 második felétől jelentős könnyítések vannak az álláskeresők foglalkoztatása esetében. A nem álláskeresőket foglalkoztató munkáltatók pedig az adócsökkentések révén 2022-től 4%-os bérteher csökkentésben részesülnek.

keyboard_arrow_up