Telefon ikon Telefonszámaink

Aláírási címpéldány vagy aláírás minta?

Közzétéve:

Cégalapítás - aláírás minta

Az ügyvéd által ellenjegyzett aláírási-minta és a közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány bizonyos szempontból helyettesítik egymást, hiszen mind a kettő azt igazolja, hogy a cégjegyzésre jogosult személy hogyan és milyen formában jegyzi a céget, illetve bizonyítja az ügyvezető aláírásának hitelességét.

Ezek az iratok tartalmazzák a cégnevet, a cégjegyzés módját, a cégjegyzésre jogosult személy nevét, címét és aláírás mintáját, illetve a képviselet jogcímét. Külön kérés esetén feltüntetik bennük a cégjegyzésre jogosult személy cégnél betöltött feladatkörét.

Számos hasonlóság ellenére természetesen ezek különböznek egymástól és nem minden esetben látják el ugyanazt a feladatot. Az aláírási címpéldány közokiratnak minősül, mivel csak közjegyző állíthatja ki. Aláírási címpéldány bizonyos pénzösszeg ellenében bármelyik közjegyzőnél, bármikor kiállítható. Az aláírás-minta megírása ennél körülményesebb. Az aláírás-mintát kizárólag az az ügyvéd jegyezheti ellen, aki a cég létesítő okiratát elkészíti vagy a cég módosítását végzi és csak akkor, ha a szóban forgó aláírás-mintát a cégbejegyzési vagy változásbejegyzési kérelem mellékleteként be kell mutatni. Az aláírási-minta tanúsítja, hogy az ügyvezető az okiratot az ügyvéd előtt írta alá, illetőleg az adott aláírás hozzá tartozik és a cég ügyeiben eljárhat. Az aláírás-minta tehát teljes bizonyító erejű magánokirat.

A cégalapítás ügymenetének gyorsítása érdekében vezették be, hogy az aláírási címpéldány helyett az aláírási mintát is elfogadják, hiszen így már akár 1 nap alatt megalapítható a cég és a cégírósághoz beadható a cégbejegyzési kérelem. Az aláírás mintát azonban nem mindig fogadják el az aláírási címpéldány helyett. Céges bankszámlanyitáshoz sok bank elfogadja az aláírási mintát, de hitelfelvételhez már nem elegendő, ugyanúgy, ahogy közbeszerzési eljáráshoz és európai uniós pályázathoz sem.

A LOGOSZ irodáiban cégalapítás és módosítás esetén 5 aláírás mintát automatikusan kiállítunk ügyfeleink számára, hogy ügyfeleinknek minél kevesebb ügyben kelljen közjegyzőt felkeresniük és címpéldány kiállításáért fizetniük.

Forrás: kamaraonline.hu, 24.hu, kozjegyzotkeresek.hu

keyboard_arrow_up