A legfontosabb tudnivalók a Széchenyi hitelekről

Közzétéve:

Sok kkv-nek nyújthatnak segítséget a Széchenyi hitel típusok, érdemes tisztában lenni ezekkel.

Mióta elérhető a Széchenyi hitel, mint vállalkozási hitelforma? Milyen vállalkozási hitel feltételei vannak, illetve kiknek nyújthat segítséget? Amennyiben Széchenyi hitel igénylésén gondolkozik, már biztosan feltette magában ezeket a kérdéseket. Most segítünk, hogy a helyes válaszokat is megkaphassa! Összeszedtünk minden lényeges információt, amit a Széchenyi hitelekről, hivatalos nevén a Széchenyi Kártya Programról tudni érdemes!

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (röviden VOSZ) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (röviden MKIK) közösen hozta létre a Széchenyi Kártya Programot 2002-ben, majd a Széchenyi hitelkonstrukciók szakmai támogatására szintén közösen megalapították a KAVOSZ Zrt-t. Hogyan is fejlődött 2002-től kezdve a Széchenyi hitel? Először is a Széchenyi Folyószámlahitel kerete növekedett nagymértékben: 2003-ban 5 millió forint, 2004-ben 10 millió forint, 2006-ban már 25 millió forint keret állt rendelkezésére a hiteligénylőknek. Széchenyi Kártya Program összefoglaló nevet 2010-ben kapta, ami akkor a Széchenyi Forgóeszközhitelt és a Széchenyi Beruházási Hitelt is magába foglalta. A következő évben létrejön az Agrár Széchenyi Kártya, amivel bevonják az agrár szektor szereplőit is. A Széchenyi Kártya Program hitelkerete 2016-ban már elérte az 50 milliót, majd egy évre rá már 100 millió forint lett a rendelkezésre álló hitelkeret.

2002-től kezdődően több változás figyelhető meg a Széchenyi Kártya Programban, ami nem meglepő, hiszen a piaci igények is folyamatosan alakultak az évek alatt. Milyen vállalkozási hitelek és vállalkozási hitel feltételek mérvadók 2022-ben? A világjárvány okozta károk helyreállításának megsegítésére, illetve az újraindítás jegyében 2021-ben az alábbi hiteltípusokat vezették be a Széchenyi Kártya Programon belül: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!, Széchenyi Likviditási Hitel GO!, Széchenyi Turisztika Kártya GO!, Széchenyi Beruházási Hitel GO!, Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!. 2022-ben az előbb felsorolt hiteleken túl az Agrár Széchenyi Kártya elérhető még.

Jellemzően, ha vállalkozási hitelt szeretne felvenni, különböző feltételeknek meg kell felelnie a hitel igénylésekor. A Széchenyi hitelnek az alábbi feltételei vannak érvényeben jelenleg:

  • Széchenyi hitel nem használható fel cég és tulajdonrész vásárlására.
  • Minimum 1, de sok esetben 2 lezárt évvel kell rendelkeznie a hiteligénylő cégnek, kivételt képez ez alól az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitele, ami elsősorban a fiatal termelők megsegítésére jött létre.
  • Az igénylő cég nem rendelkezhet lejárt tartozással, illetve köztartozással sem.
  • Az igénylő cég elmúlt 2 évét tekintve kizáró ok, ha veszteséggel zárt.
  • Magánszemély készfizető cseréje a futamidő alatt nem lehetséges.

Az általános feltételek mellett az egyes hiteltípusok különböző feltételeket szabhatnak még meg, aminek természetesen teljesülni kell a hitelt igénylő vállalkozásnál. Az Agrár Széchenyi Kártyára és az Agrár Pluszra igaz, hogy a vállalkozásnak rendelkeznie kell ügyfélazonosítói számmal, amit a Magyar Államkincstártól kapott.

Széchenyi Kártya Programban való részvétel első állomása egy regisztráló iroda felkeresése, ami lehet a területi kereskedelmi és iparkamara irodája, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének bármelyik irodája, illetve bármelyik KAVOSZ iroda. Itt tanácsadás keretein belül segítenek eldönteni melyik Széchenyi hitelre van vállalkozásának szüksége, majd ennek alapján a dokumentumok összegyűjtése következik. Utolsó lépésként szükséges egy bankot választani, ahova az adott hiteligénylést lehet benyújtani.

Forrás: kavosz.hu, bank360.hu

keyboard_arrow_up