Telefon ikon Telefonszámaink

A koronavírus cégek működésére és kereskedelemre gyakorolt hatásai

Közzétéve:

A koronavírus cégek működésére és kereskedelemre gyakorolt hatásai

Az elmúlt hetekben több saját, munkáltató és kormány által hozott döntés lépett érvénybe, ami a koronavírus terjedésének lassítását célozza. Sehol nem ajánlott, de sok helyen már nem is szabad elhagyni a lakóhely szerinti várost, városrészt, ami sokaknak ellehetetleníti a munkavégzését. Munkaerő hiányában lassul vagy le is állhat a termelés, az értékesítés és az áru szállítás, amely zavart eredményezhet a globális ellátó rendszerben. A járvány hatásai így olyan területeket is elérhetnek, ahol a járvány nem ütötte fel a fejét.

A járványveszély első körben azon cégek működését befolyásolja, amik főként személyes ügyintézéssel dolgoznak vagy a tömeges látogatottságból élnek. Az első intézkedések tehát a turizmust, rendezvényszervezést és vendéglátást érintették érzékenyen. Egyre több cég korlátozza a személyes ügyintézés lehetőségét, de vannak példák üzletek ideiglenesen bevezetett teljes bezárására is. Főleg azon helyek élnek a korlátozásokkal, amelyek tevékenységük jellegéből fakadóan nem zárhatnak be, például gyógyszertár, élelmiszerbolt. Az ilyen jellegű üzletek a nyitva tartás csökkentésével, az egy időben és egy légtérben tartózkodók számának szabályozásával, gyakoribb fertőtlenítéssel és védőruha viselésével igyekeznek védekezni a vírus ellen. A személyes ügyintézés imént említett korlátozásai mellett, a cégek igyekeznek minimalizálni a személyes jelenlétet igénylő munkafolyamatokat és egyre több szolgáltatást tesznek online elérhetővé. A saját céges szabályozás kialakításában meg kell felelni a kormány érvényes rendelkezéseinek, de több ajánlás jellegű átalakítás is figyelembe vehető. Ilyen nem kötelező jellegű ajánlásokat többek között a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter is megfogalmazott.

A működést befolyásoló szabályozások miatt várhatóan sok cég bevétele jelentősen visszaesik ezekben a hónapokban. Szakemberek szerint kényszerszabadságolásokra, de akár elbocsátásokra is számítani lehet. A helyzetet súlyosbítja, hogy a megkérdezettek 37%-a nem rendelkezik semmilyen megtakarítással a nehezebb időkre, a Pénzcentrum által készített felmérés szerint. A nehézségen enyhíthet, hogy bizonyos munkakörök visszaszorulásával párhuzamosan, nagy munkaerő szükség keletkezett más területeken, amilyen például a futárszolgálat.

A kisebbnek számító területi, tartományi, vagy országos korlátozások hatásai gyorsan megmutatkozhatnak a világgazdaságban és kereskedelemben is. A világ 1000 legnagyobb cégének százával vannak üzemei és gyárai a járványveszély miatt, elmúlt időben karantén alá helyezett területeken, mutat rá a Resilinc. A karantén és egyéb intézkedések miatt csökkenő termelés ezeken a cégeken kívül közvetlen hatással van azokra is, akiknek ezen cégek a beszállítói, áttételesen pedig azokra is, akiknek másod- vagy harmad beszállítói rendelnek a lezárt területekről. A probléma fő oka, hogy sok cég egyetlen beszállítótól függ, és nem rendelkeznek alternatív megoldásokkal az ilyen nem várt helyzetek megoldására. A Harvard Business Review szerint az ellátási láncnak ez egy hosszú ideje ismert, de nem kezelt problémája. Az ellátási lánc zavartalan működése több módon is elősegíthető. Előny, ha egy cég sem függ csupán egyetlen beszállítótól, vagy legalább rendelkezik tartalék tervvel, olyan esetekre, ha az elsődleges beszállítójától nem érkezik szállítmány. Fontos a kialakult helyzetre való minél gyorsabb reakció, amit segítenek az első körös beszállítókkal való folyamatos kommunikáció mellett, olyan új technológiák, melyek biztosítják a globális beszállítók éjjel-nappal való nyomon követését.

Forrás: koronavirus.gov.hu, portfolio.hu, penzcentrum.hu, hellovidek.hu, origo.hu,

keyboard_arrow_up