Telefon ikon Telefonszámaink

Közjegyzők XI. kerület elérhetőségei

dr. Kádár Zsuzsanna közjegyző

Cím: 1114 Budapest, Ulászló utca 21. I. emelet

Telefonszám: +36 1 381 0405, +36 30 381 0407

E-mail cím: drkadar@drkadar.hu

Weboldal: www.kozjegyzo-ujbuda.hu

dr. Pusztavári Andrea közjegyző

Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 72. I/1.

Telefonszám: +36 1 279 1811, +36 30 279 1812

E-mail cím: pusztavari.andrea@kozjegyzo.hu, pusztavari@pusztavari.hu

Weboldal: www.pusztavari.hu

Közjegyző feladatai

A közjegyzők fő feladata, hogy segítsenek ügyfeleiknek a jogviták elkerülésében, illetve a peren kívüli rendezésében. A közjegyző egy szakképzett jogász, akit az igazságügyi miniszter nevez ki, illetve akit a törvény közhitelességgel ruház fel. Vállalkozóként hasznos lehet tisztában lenni a közjegyző hatásköreivel, ugyanis számos esetben segítheti a vállalkozás mindennapjait.

A közjegyző minden esetben egy pártatlan szakemberként működik, tehát több ügyfél képviselete esetén pártatlan tanácsadóként vesz részt az ügyletben. Ügyfele felé a közjegyző teljeskörű titoktartást vállal, az információkat bizalmasan kezeli. A hatóság embereinek is csak ügyfele beleegyezése esetén köteles adatot kiadni. A közjegyző teljeskörű szolgáltatást nyújt, azaz hatósági eljárások esetén időt és energiát spórolhat meg ügyfelének, ugyanis képviselheti őt ezeken. Egyik fő feladata közé soroljuk a közokirat írását. Ilyen okirat lehet például egy kölcsönadási szerződés vagy egyéb nyilatkozat. Ezeket az okiratokat mindig igaznak kell elfogadni, illetve a figyelmen kívül hagyásuk, megsemmisítésük nem lehetséges, ugyanis a közjegyző közhitelességnek örvend. Tehát a közjegyző által írt okiratot nem szükséges felülvizsgálni, a benne foglaltak bizonyító erővel is bírhatnak. Abban az esetben, ha ügyfelétől felkérést kap pénz, okirat vagy értékpapír megőrzésére, azt kötelessége nyilvántartásba vezetni és megőrizni. A közjegyző jogosult aláírás hitelesítésére, amennyiben azt előtte írják alá vagy ügyfele elismeri annak hitelességét. Abban az esetben, ha a helyzet megkívánja, a közjegyző magára öltheti az igazságügyi szakértő szerepét, amennyiben szakértelme döntő lehet. A közjegyző kizárólag azokban az ügyletekben vehet részt, amelyek törvénybe nem ütköznek, illetve nem kerülik ki azokat.

A közjegyzői díjat törvényi rendelet határozza meg, ami az ügylet értékétől függ. Amennyiben ez nem állapítható meg, a munkaidőt szükséges alapul venni a díj megállapításához. A közjegyzők munkáját a közjegyzői kamarák, illetve a helyi törvényszék elnöke felügyeli.

keyboard_arrow_up