Telefon ikon Telefonszámaink

Közjegyzők VIII. kerület elérhetőségei

dr. Havasi Bálint Attila közjegyző

Cím: 1085 Budapest, József krt. 23

Telefonszám: +36 1 337 8086, +36 1 411 0513

E-mail cím: havasibalint@mokk.hu

Weboldal: www.kozjegyzopest.hu

dr. Juhász Gábor közjegyző

Cím: 1082 Budapest, Corvin köz 4. 1. emelet 1.

Telefonszám: +36 1 630 9785, +36 30 369 6905

E-mail cím: iroda.juhaszgabor@kozjegyzo.hu

Weboldal: www.budapest-kozjegyzo.hu

Miben tud segíteni egy közjegyző?

A közjegyző egy olyan jogász szakember, akit a törvény közhitelességgel ruház fel, illetve akit az igazságügyi miniszter nevez ki határozatlan időre. Miért is lehet hasznos vállalkozóként ismerni a közjegyző munkakörét? Számos olyan jogköre van, amivel megkönnyítheti a vállalkozók ügyleteit. Lássuk ezeket!

A közjegyző fő feladata a jogviták megelőzése és peren kívüli rendezése. A közjegyzőt közhitelességgel ruházzák fel, ezáltal tevékenységét nem szükséges a későbbiekben ellenőrizni, munkája eredményét megbízhatónak fogadják el. Vállalkozóként hasznos lehet, hogy a közjegyző teljeskörű szolgáltatást nyújt, tehát megkímélheti ügyfelét a hosszadalmas hatósági eljárásoktól, ugyanis képviselheti őt ezekben. Minden esetben köteles a titoktartásra, még a hatóság emberei előtt is. Ezt csak abban az esetben íródik felül, ha az ügyfele beleegyezik az információk megosztásába. Csak olyan ügyleteket vállalhat a közjegyző, ami törvénybe nem ütközik, illetve nem is kerüli meg azt. A közjegyző készíthet közokiratokat, amik semmilyen esetben sem hagyhatók figyelmen kívül. Közokirat készítése közben az ügyfél megbízhatja a közjegyzőt pénz, értékpapír vagy okirat megőrzésére, amiről a közjegyzőnek nyilvántartást kell vezetni. Szintén megkímélheti a hosszadalmas bírósági eljárásoktól a közjegyző ügyfelét, abban az esetben, ha annak partnere nem teljesíti az okiratban foglaltakat, ugyanis ekkor a közjegyző egyből végrehajtást kezdeményezhet. Kölcsönadás esetén érdemes közjegyzővel íratni szerződést, hiszen ekkor mind a két fél védett helyzetbe kerül. Okirat elvesztése vagy megsemmisülése esetén a közjegyző jogosult a semmiség nyilvánításra, illetve a pótlás megsegítésére.

A közjegyzők munkáját a helyi törvényszék elnöke, illetve az országszerte működő közjegyzői irodák ellenőrzik. A közjegyző díja törvénybe foglalt, mértéke az ügylet értékétől függ. Amennyiben az nem állapítható meg pontosan, akkor a munkaórákat szükséges alapul venni a díj megállapításakor.

keyboard_arrow_up