Telefon ikon Telefonszámaink

Egyéni vállalkozás indítása online is lehetséges?

Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása online ügyfélkapu hozzáféréssel lehetséges a Webes Ügysegéd oldalán keresztül. A tevékenység megkezdésére a nyilvántartásba vétel napjától van lehetőség.

Az egyéni vállalkozás alapítása előtt ellenőrizni kell, hogy a vállalkozóként folytatni kívánt tevékenység bejelentés- és engedélyköteles, vagy képesítési követelményhez kötött. A tevékenység bejelentés és engedély kötelessége ellenőrizhető az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzékében (ÖVTJ), a képesítési követelményről pedig az okmányirodákban, kormányablakokban és az érvényes jogszabályokban szerezhető információ. Egyéni vállalkozó csak olyan tevékenységet jelenthet be, melyet a jogszabályi előírások szerint végezhet.

Az egyéni vállalkozás indítása online a Webes Ügysegéden, a bejelentési űrlap kitöltésével zajlik. Nem szükséges ügyvédi ellenjegyzés, sem szakember segítsége, egyedül otthon elvégezhető. Ha a bejelentő nyomtatványt rosszul töltené ki, akkor a rendszer automatikus hibajelentést küld. Ha formailag jól töltötte ki a nyomtatványt és a program elfogadja, akkor a tartalmi ellenőrzésre utólag az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában van lehetősége.

Változásbejelentő űrlap online kitöltésével és beküldésével kell jelezni a nyilvántartásba vett adatok körében beállt változást. Az bejelentést a változástól számított 15 napon belül szükséges megtenni. Az adatváltozás Webes Ügysegéden való bejelentése nem pótolja az adóhatóság felé történő kötelező adatváltozás bejelentést, melynek az Ügyfélkapun keresztül lehet eleget tenni.

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése és folytatása is online, a Webes Ügysegéden jelenthető be. A kérvény mindig a bejelentést követő naptól lép életbe. 131/2020 (IV.17) Kormány rendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt a legrövidebb időtartam, melyre a tevékenység szüneteltethető, 1 nap, míg veszélyhelyzeten kívül ez 1 hónap. Maximum 2 évig szüneteltethető az egyéni vállalkozás tevékenysége. A tevékenység folytatásához az egyéni vállalkozónak nyilatkozni kell, hogy a tevékenység végzés feltételeinek továbbra is megfelel.

Ha valaki 2 éven túl nem folytatja tevékenységét, törlik az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásából.

Forrás: regi.ugyintezes.magyarorszag.hu, nyilvantarto.hu

keyboard_arrow_up